Nieuws - De risico's van geluid

De risico's van geluid

De risico's van geluid

Wist je dat gehoorverlies een van de meest gemelde beroepsziekten ter wereld is? Veel mensen worden in hun dagelijks werk aan gevaarlijke lawaainiveaus blootgesteld, en het slechte nieuws is dat gehoorverlies altijd blijvend is. Het goede nieuws is dat het gemakkelijk te vermijden is! Deze gids legt uit wanneer geluid gevaarlijk is en hoe je jezelf tegen dat gevaar kunt beschermen.

Gehoorverlies

Lawaai-geïnduceerd gehoorverlies is een accumulatieaandoening die verergert bij elke overmatige blootstelling. De schade aan jouw gehoor door luid lawaai wordt langzaam aangericht en is meestal een proces van vele jaren. Daardoor is ze moeilijk in een vroeg stadium te ontdekken.

Wanneer je aan lawaai wordt blootgesteld, zwellen de cellen in uw oor op en worden ze stijf. Dit kan tot een tijdelijke gehoorstoornis leiden. Als de blootstelling aanhoudt, zullen de cellen uiteindelijk afsterven, waardoor blijvend gehoorverlies ontstaat. Langdurige blootstelling aan lawaai kan ook leiden tot tinnitus en hyperacusis – gevoeligheid voor bepaalde geluiden. Hoewel de schade fysiek is, kan gehoorverlies ook invloed hebben op geestelijke gezondheid. Problemen zoals niet kunnen horen wat jouw kleinkinderen zeggen of zich beperkt voelen in het sociale leven kunnen depressie en stress veroorzaken, wat op zijn beurt tot hoge bloeddruk kan leiden.

 

Hoe veroorzaakt lawaai gehoorverlies?

Hierna volgt een onwetenschappelijke, maar gemakkelijk te begrijpen uitleg: Stel je voor dat de totale geluidsblootstelling die je dagelijks kunt verdragen in een drinkglas zou passen. Al het geluid waaraan je in de loop van de dag wordt blootgesteld, is als water dat in dat glas wordt gegoten. Tijdens uw slaap verdwijnt de inhoud van het glas zodat je de volgende dag met een leeg glas begint. Maar als het glas overloopt, is één nacht slaap niet genoeg om je van al het water te ontdoen. De volgende dag is het glas al halfvol wanneer je aan de dag moet beginnen. Als dit lange tijd zo doorgaat, raakt het gehoororgaan uitgeput en uiteindelijk beschadigd.

Als het denkbeeldige glas water tijdens je werkdag wordt gevuld, is er geen ruimte meer voor al het lawaai dat je in jouw vrije tijd ondergaat. Door gehoorbescherming te gebruiken bij het werken in luidruchtige omgevingen, vermindert de hoeveelheid water in het glas en leg je een blootstellingsbuffer aan.

 

Wanneer heb ik gehoorbescherming nodig?

Volgens de EU-geluidsrichtlijn 2003/10/EG moet gehoorbescherming worden gebruikt als het gemiddelde lawaainiveau 85 dB of hoger is, en wordt gehoorbescherming aanbevolen vanaf een gemiddeld niveau van 80 dB. Bij Hellberg raden we echter aan om het lawaainiveau altijd te beperken tot maximaal 75 dB. Dit komt omdat geluidsreductie door een aantal externe factoren kan worden beïnvloed.

Twijfel je aan het lawaainiveau, dan is dit een nuttige vuistregel: als je je stem moet verheffen om verstaanbaar te zijn voor iemand die een meter van je af staat, is het lawaainiveau waarschijnlijk gevaarlijk.

De geluidsdemping van jouw gehoorbeschermer kan afnemen door een slechte pasvorm, verkeerd gebruik of slecht onderhoud. Lang haar, een baard en een bril kunnen de pasvorm van de beschermer beïnvloeden. Hoe groter de geluidsreductie, hoe beter je gehoor wordt beschermd. Maar vergeet niet dat te veel demping ook gevaarlijk kan zijn, bijvoorbeeld als je daardoor geen waarschuwingssignalen meer hoort. Daarom is het erg belangrijk om de juiste gehoorbescherming te kiezen op basis van behoeften. 

 

Hou je gehoorbescherming op!

Het afzetten van je gehoorbeschermer tijdens het werken bij gevaarlijke lawaainiveaus is snel gebeurd. Misschien til je gewoon even een oorkap op om te horen wat een collega zegt of zet je de beschermer helemaal af om een telefoontje te beantwoorden.

Helaas kunnen zelfs korte blootstellingen aan luid geluid schade veroorzaken, ondanks lange periodes van adequate bescherming. Als de gehoorbescherming minder dan tien minuten per dag wordt afgezet of gewoon opgetild, daalt het dempingseffect drastisch. Dit geldt vooral bij hogere frequenties waarbij de demping optimaal is. Hellberg biedt een breed scala aan gehoorbescherming met een verscheidenheid aan functies, zoals active listening, Bluetooth en tweerichtingscommunicatie,om ervoor te zorgen dat jouw gehoor altijd beschermd blijft. Kies de juiste gehoorbeschermer voor jouw behoeften - zo hoef je hem nooit af te zetten terwijl je aan gevaarlijk geluid wordt blootgesteld.